Verdoving bij de tandarts

Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. Om te zorgen dat u rustig de behandeling kunt ondergaan, kunt u een verdoving van de tandarts krijgen.

Verdoving nodig?

Bent u allergisch voor medicatie of verdoving? Meld dit dan bij uw tandarts.

Locaties

Lemelerveld: 085 04 08 301
Heino: 085 04 08 302

Locaties

lemelerveld@tandartsenpraktijkoverijssel.nl
heino@tandartsenpraktijkoverijssel.nl

Wanneer krijg ik een verdoving bij de tandarts?

Sommige behandelingen kunnen bijna niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bij extracties (tanden of kiezen trekken) en wortelkanaalbehandelingen wordt vrijwel altijd een verdoving toegepast. Een verdoving is niet altijd nodig; kleine gaatjes bijvoorbeeld, kunnen soms ook zonder verdoving geboord worden. Wanneer u erg opziet tegen een behandeling of er sprake is van angst voor de tandarts, kan een verdoving wel zorgen dat u wat rustiger in de behandelstoel ligt. Dit kunt u altijd vooraf met uw tandarts bespreken. De keuze om u wel of niet te laten verdoven voor een behandeling is persoonlijk. Een verdoving bij de tandarts is niet verplicht en uiteindelijk bepaalt u zelf of u wel of geen verdoving wilt.

Hoe gaat een verdoving in zijn werk?

Een verdoving bij de tandarts is plaatselijk en wordt door de tandarts zelf gegeven. U krijgt een klein prikje; het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten, in het gedeelte waar de te behandelen tand of kies zit. Het verdovingsmiddel blokkeert tijdelijk de werking van de zenuw, waardoor u geen prikkels of pijn voelt. Het duurt vaak een paar minuten voordat de verdoving is ingewerkt. Voordat de tandarts met de daadwerkelijke behandeling start, zal hij of zij altijd even controleren of u voldoende verdoofd bent. Als u toch iets voelt op de verdoofde plek, kunt u dit aangeven. De tandarts zal dan nog even wachten tot de verdoving beter is ingewerkt, of indien nodig wat extra verdovingsmiddel toedienen.

Wanneer is een tandartsverdoving uitgewerkt?

Hoe lang het duurt voor de verdoving is uitgewerkt, is afhankelijk van hoeveel verdovingsmiddel er is toegediend. Daarbij reageert iedereen anders op een verdoving. Bij de een begint het na een half uur al uit te werken, bij de ander pas na een paar uur. De meeste mensen hebben na afloop van de behandeling nog enkele uren last van een (gedeeltelijk) verdoofde mond. Dit is heel normaal en trekt vanzelf weer weg.

Onze tandartsen