Ontstoken kaakbot en tandvlees (parodontitis)

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is een veelvoorkomend probleem dat tijdig behandeld moet worden. Gebeurt dat niet, dan kan de ontsteking verergeren en zich uitbreiden. Dit noemen we parodontitis.

Parodontitis

Heeft u parodontitis? Uw tandarts en mondhygiënist kunnen u helpen.

Locaties

Lemelerveld: 085 - 04 08 301
Heino: 085 - 04 08 302

Locaties

lemelerveld@tandartsenpraktijkoverijssel.nl
heino@tandartsenpraktijkoverijssel.nl

Wat is parodontitis?

Bij onbehandelde gingivitis verergert de ontsteking in de tandvleesrand, waarna deze zich kan uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees rondom de tanden en kiezen laat los, waardoor de tussenliggende ruimtes (pockets) groter en dieper worden. Daardoor kan zich hier gemakkelijk nieuwe tandplak vormen, welke (gedeeltelijk) verkalkt tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking zal zich steeds dieper gaan verplaatsen. Het kaakbot zal steeds verder worden afgebroken, waardoor tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk zullen uitvallen. Het kaakbot dat als gevolg van parodontitis verloren is gegaan, zal zich niet meer herstellen. Het is dan ook van belang om parodontitis tijdig te behandelen.

Wat zijn de symptomen van parodontitis?

Zowel gingivitis als parodontitis worden gekenmerkt door gezwollen, gevoelig en rood tandvlees, dat gaat bloeden tijdens het tandenpoetsen, het flossen of het eten van harde dingen. Vaak gaat de ontsteking gepaard met een nare smaak in uw mond en een slechte adem. Ook kunt u merken dat uw tanden en kiezen gevoeliger worden, met name bij temperatuurverschillen of het drinken van koude of warme dranken. Wanneer de ontsteking al wat verder gevorderd is, kunt u merken dat uw tanden losser zijn gaan staan. Omdat niet iedereen last heeft van deze symptomen kan een tandvleesontsteking lang onopgemerkt blijven. Daarom is het zo belangrijk om elk half jaar een Periodiek Mond Onderzoek (PMO) te laten uitvoeren door uw tandarts.

Hoe wordt parodontitis behandeld?

Wanneer de tandarts parodontitis constateert, wordt u doorgaans doorverwezen naar de mondhygiënist voor een grondige gebitsreiniging. Er wordt een behandeltraject besproken en u krijgt advies over mondzorg. Na een paar weken moet u terugkomen voor een herbeoordeling. Indien de parodontitis zich in een gevorderd stadium bevindt, wordt u mogelijk doorverwezen naar een parodontoloog, die gespecialiseerd is in tandvleesaandoeningen.

Onze mondhygiënisten en paro-preventie assistente(s)