Orthodontie en beugels

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde dat zich richt op de stand van de tanden, kiezen en kaken. We willen allemaal een mooi en recht gebit, zodat we zonder problemen kunnen eten, praten en lachen. Maar een recht gebit is ook vooral functioneel: het maakt poetsen en het onderhouden van de mondhygiëne makkelijker, wat het risico op cariës en ontstoken tandvlees kleiner maakt. Scheefstaande tanden kunnen worden gecorrigeerd met behulp van een beugel.

Sinds 2021 werken we in de praktijken met doorzichtige beugels. Bent u 21 jaar of ouder, dan kunt u in aanmerking komen voor doorzichtige beugels. Wilt u meer informatie, dan kunt u een intake inplannen bij tandarts S. Ak

Orthodontie en beugels

Meer weten over Orthodontie en beugels? Neem dan contact met ons op!

Locaties

Lemelerveld: 085 04 08 301
Heino: 08504 08 302

Locaties

lemelerveld@tandartsenpraktijkoverijssel.nl
heino@tandartsenpraktijkoverijssel.nl

Wat voor soorten beugels zijn er?

Welk soort beugel u nodig heeft, is afhankelijk van wat er precies moet gebeuren. We onderscheiden de volgende soorten beugels:

  • Vaste beugel: Een vaste beugel, ook wel een slotjesbeugel of plaatjesbeugel genoemd, bestaat uit een metalen draad die is voorzien van op maat gemaakte ‘slotjes’. Daarmee worden de tanden en kiezen op de juiste plaats geduwd.
  • Uitneembare beugel: Een uitneembare beugel of losse beugel kan uit de mond worden gehaald (bijvoorbeeld om te eten). Dit soort beugels worden veelal vervaardigd uit een soort bitje van kunsthars, waarin metalen draden worden aangebracht.
  • Buitenbeugel: Een buitenbeugel bestaat uit een stevige metalen draad die wordt vastgeschoven op buisjes in de mond, welke weer op de kiezen worden vastgezet. De beugel wordt met een band rond het achterhoofd of de nek bevestigd. Meestal hoeft deze beugel maar een paar uur per dag gedragen te worden.
  • Onzichtbare beugel: De onzichtbare beugel is een relatief nieuwe methode om het gebit te corrigeren. Middels 3D-technologie van ClearCorrect worden meerdere doorzichtige, uitneembare beugels op maat gemaakt, welke de tanden geleidelijk naar de gewenste eindpositie duwen.
  • Anti-snurkbeugel: Een anti-snurkbeugel wordt ’s nachts gedragen en heeft niet het doel om tanden en kiezen te corrigeren, maar om meer ruimte achter de tong te creëren wanneer u slaapt. Dit voorkomt dat u gaat snurken als gevolg van een vernauwing van de luchtweg in de keelholte.

Onze tandartsen