Rontgenfoto's

Sommige aspecten met betrekking tot de conditie van uw gebit zijn niet met het blote oog te zien. Door het maken van röntgenfoto’s kan uw tandarts een beter en completer beeld krijgen van uw mondgezondheid.

Röntgenfoto's

Voor een volledige diagnostiek zijn röntgenfoto's soms noodzakelijk. Uw tandarts zal dit indien nodig met u bespreken.

Locaties

Lemelerveld: 085 - 04 08 301
Heino: 085 - 04 08 302

Locaties

lemelerveld@tandartsenpraktijkoverijssel.nl
heino@tandartsenpraktijkoverijssel.nl

Wat zijn röntgenfoto’s?

Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Hiervoor gebruiken we een speciaal apparaat. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam. Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Dit stelt de tandarts in staat om een onderbouwde keuze te maken tussen een behandeling of het nog even in de gaten houden (monitoren) van uw toestand.

Waarom maakt de tandarts röntgenfoto’s?

Tijdens een Periodiek Mond Onderzoek (PMO) onderzoekt de tandarts uw mond met een spiegeltje en een sonde (het ‘haakje’). Op die manier kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook ‘in’ de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts het vermoed heeft dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is.

Röntgenfoto’s maken het ook mogelijk om te zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Daarnaast worden röntgenfoto’s gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken en hoe de gezondheid van het kaakbot is. Bij klachten na een extractie van een (verstands)kies kan er met een röntgenfoto worden bekeken of er eventueel resten van de kies of tandwortels in de kaak zijn achtergebleven.

Onze tandartsen