Extracties (tanden of kiezen trekken)

Wanneer een van uw tanden of kiezen ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. Uw tandarts in Overijssel kan deze behandeling zelf uitvoeren of u indien nodig doorverwijzen naar een kaakchirurg.

Moet u een tand of kies laten trekken

Geef door dat u bloedverdunners of andere medicijnen of allergieën hebt. Zo kan uw tandarts een veilige behandeling waarborgen

Locaties

Lemelerveld: 085 04 08 301
Heino: 08504 08 302

Locaties

lemelerveld@tandartsenpraktijkoverijssel.nl
heino@tandartsenpraktijkoverijssel.nl

Wanneer is tanden of kiezen trekken noodzakelijk?

Uw tandarts zal alleen een tand of kies trekken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden.

Dit kan nodig zijn als een kies niet meer vast staat in het kaakbot als gevolg van een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis), wanneer een tand te veel is aangetast door tandbederf, of wanneer een tand door een ongeval zover is afgebroken dat deze niet meer te herstellen is. Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien – in deze gevallen wordt eveneens voor extracties van de verstandkiezen gekozen.

Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek in de kaak. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.

 

Hoe gaat een extractie in zijn werk?

Voor de behandeling worden er eerst röntgenfoto’s gemaakt. De tandarts kan dan zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de tand of kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren, of dat u doorverwezen moet worden naar een kaakchirurg. Uiteraard wordt u voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los, waarna de kies eruit wordt getrokken. In sommige gevallen is het nodig om een kies eerst te splitsen, om deze er vervolgens in delen uit te halen. Het kan ook zijn dat de wond na de extractie gehecht moet worden. Wanneer de wond volledig genezen is, kan de getrokken tand of kies eventueel worden vervangen door een implantaat.

Onze tandartsen